Έχετε μείνει με ερωτήσεις αφού ο οδοντίατρός σας συνέστησε να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας; Είναι πραγματικά απαραίτητο; Οι φρονιμίτες, ή τρίτοι γομφίοι, είναι τα τελευταία μόνιμα δόντια που αναδύονται στο στόμα. Αυτά εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 17 και 25 ετών. Για πολλούς ανθρώπους, αυτά μπορεί να προκαλέσουν κάθε είδους οδοντικά προβλήματα εάν δεν έχουν αρκετό χώρο στο στόμα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο όταν εμφανίζονται, ενώ σε άλλες αποτελούν εμπόδιο στην προσπάθεια να καθαρίσουν σωστά τα δόντια τους.
Δεν είστε σίγουροι ποιες είναι οι επιλογές σας σχετικά με την αφαίρεση φρονιμίτη; Μην ανησυχείτε – αυτό το άρθρο είναι ο οδηγός σας για την κατανόηση των φρονιμιτών: γιατί εμφανίζονται, συμβουλές πρόληψης, συμπτώματα που απαιτούν επίσκεψη στον οδοντίατρο, διαθέσιμες θεραπείες και πολλά άλλα. Διαβάστε παρακάτω καθώς καλύπτουμε όλα όσα σχετίζονται με τους φρονιμίτες!
Τι είναι οι φρονιμίτες;
Οι φρονιμίτες είναι ένα σύνολο τεσσάρων πρόσθετων γομφίων, συνήθως τα τελευταία ενήλικα δόντια που εμφανίζονται στο στόμα. Το όνομα «δόντια σοφίας» προέρχεται από την καθυστερημένη εμφάνισή τους και το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι τείνουν να τους αποκτήσουν και να αποκτήσουν λίγο περισσότερη «σοφία» στη ζωή. Αυτά τα δόντια αναδύονται συνήθως μεταξύ 17 και 25 ετών και μπορεί να μην ταιριάζουν πάντα σωστά στο χαμόγελό σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό των κοντινών δοντιών, πρόσκρουση (όταν δεν αναδύονται τελείως) ή άλλα προβλήματα, όπως ασθένεια των ούλων και τερηδόνα. Σε πολλές περιπτώσεις, η εξαγωγή φρονιμίτη μπορεί να είναι απαραίτητη εάν προκαλούν πόνο ή άλλα προβλήματα.
Πιθανά ζητήματα που προκαλούνται από τα δόντια σοφίας
Μερικά από τα πιθανά προβλήματα που προκαλούνται από τους φρονιμίτες περιλαμβάνουν πρόσκρουση, μόλυνση και βλάβη στα γύρω δόντια. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση οποιουδήποτε από αυτά τα ζητήματα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον έλεγχο των φρονιμιτών σας από έναν επαγγελματία και να οργανώνετε τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο με τον οδοντίατρό σας. Είναι πιθανό να προτείνουν την αφαίρεση των φρονιμιτών ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών.
Πρόσκρουση
Η πρόσκρουση είναι όταν ένας φρονιμίτης δεν έχει αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί σωστά. Αυτό μπορεί να κάνει το δόντι να κολλήσει στο οστό της γνάθου ή στα ούλα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μόλυνση.
Βλάβη στα διπλανά δόντια
Εάν ένας φρονιμίτης χτυπηθεί, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα γειτονικά δόντια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φρονιμίτης μπορεί να πιέσει τα διπλανά δόντια και να τα κάνει να στραβώσουν ή να μην ευθυγραμμιστούν.
Λοίμωξη του γύρω ιστού των ούλων
Οι φρονιμίτες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης εάν δεν φροντίζονται σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν γύρω από τον φρονιμίτη και να προκαλέσουν επώδυνη μόλυνση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του στόματος και ακόμη και στο σώμα.
Νευρική βλάβη
Εάν χτυπηθεί ένας φρονιμίτης, μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα στο οστό της γνάθου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο και μούδιασμα στο πρόσωπο, τη γνάθο και τον λαιμό.
Συνωστισμός δοντιών
Ο συνωστισμός των δοντιών είναι ένα κοινό πρόβλημα που προκαλείται από τους φρονιμίτες. Όταν οι φρονιμίτες μπαίνουν, μπορεί να σπρώξουν τα άλλα δόντια εκτός ευθυγράμμισης και να προκαλέσουν συνωστισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στραβά ή κακή ευθυγράμμιση των δοντιών, καθώς και σε δυσκολία με το βούρτσισμα και το νήμα.