Η επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να είναι αγχωτική, ειδικά αν δεν έχετε πάει ποτέ ή έχουν περάσει πολλά χρόνια από το τελευταίο ραντεβού σας. Ωστόσο, με τη βοήθεια ενός γενικού οδοντιάτρου, το πρώτο σας ραντεβού και κάθε ραντεβού μετά από αυτό θα είναι παιχνιδάκι. Αυτή η ανάρτηση θα εξετάσει μερικές συμβουλές για να κάνετε το πρώτο σας γενικό ραντεβού στον οδοντίατρο όσο το δυνατόν πιο χωρίς άγχος.
Πριν το ραντεβού
Η προετοιμασία για ένα ραντεβού με έναν γενικό οδοντίατρο είναι απλή. Όταν οι ασθενείς προγραμματίζουν το ραντεβού τους ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, θα πρέπει να παρέχουν τα ασφαλιστικά τους στοιχεία. Εάν δεν έχουν ασφάλιση, απλώς ενημερώστε το προσωπικό μας και μπορούμε να συζητήσουμε τις επιλογές πληρωμής κατά την άφιξη ή τηλεφωνικά. Επιπλέον, η ομάδα μας θα ζητήσει από τους ασθενείς να συμπληρώσουν ένα έντυπο ιατρικής πρόσληψης, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε τυχόν υποκείμενες ασθένειες ή τραυματισμούς που μπορεί να έχουν συμβεί τα τελευταία πέντε έως 10 χρόνια.
Επιπλέον, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν οδοντιατρικό άγχος μπορεί να θεωρήσουν ωφέλιμο να μιλήσουν με την ομάδα μας πριν φτάσουν σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν. Αν και φροντίζουμε ιδιαίτερα όλους τους ασθενείς μας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός σχεδίου για όσους έχουν υπερβολικό άγχος.
Κατά τη διάρκεια του ραντεβού
Κατά την άφιξη, οι ασθενείς θα υποδεχθούν από την ομάδα μας και θα τους βοηθήσουμε στη διαδικασία check-in. Μόλις μεταφερθούν στο πίσω μέρος του ιατρείου, οι ασθενείς υποβάλλονται σε οδοντικές ακτινογραφίες, στοματικές εξετάσεις, επισκέψεις και καθαρισμό δοντιών.
Ο γενικός οδοντίατρος απαιτεί ακτινογραφίες για να προσδιορίσει την πραγματική κατάσταση κάθε δοντιού και του οστού της γνάθου για να δει ποιες περιοχές χρειάζονται προσοχή. Μετά θα περάσουμε στην προφορική εξέταση. Η στοματική εξέταση καθορίζει κυρίως την κατάσταση των ούλων και του ιστού στο στόμα. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει για σημάδια μόλυνσης, φλεγμονής, βλάβες και υποχώρηση των ούλων. Μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν προληπτικό έλεγχο καρκίνου του στόματος.
Αφού ο γενικός οδοντίατρος αποκτήσει μια σαφή εικόνα της στοματικής κατάστασης του ασθενούς, θα επανεξετάσει τα ευρήματά του, θα συστήσει ένα σχέδιο θεραπείας και θα δημιουργήσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα οδοντιατρικής συντήρησης. Αυτό θα επιτρέψει επίσης στον ασθενή να κάνει ερωτήσεις ή να μοιραστεί τις ανησυχίες του (στραβά δόντια, ευαισθησία κ.λπ.).
Το τελευταίο βήμα θα είναι η συνάντηση με τον οδοντιάτρο μας για έναν σε βάθος καθαρισμό. Ο οδοντιατρικός υγιεινολόγος θα χρησιμοποιήσει εξειδικευμένο εξοπλισμό για τον καθαρισμό μεταξύ κάθε δοντιού, αφαιρώντας την πλάκα και την πέτρα. Μετά τον καθαρισμό των δοντιών, ο οδοντιατρικός υγιεινολόγος θα συστήσει προϊόντα καθαρισμού ειδικά για τη στοματική κατάσταση του ασθενούς και θα τον εκπαιδεύσει σχετικά με τις σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής.
Μετά το ραντεβού
Μετά το ραντεβού, οι ασθενείς θα λάβουν ένα σχέδιο για οποιεσδήποτε συνθήκες που απαιτούν άμεση προσοχή, όπως σπασμένο δόντι ή ασθένεια των ούλων. Ωστόσο, εάν ο ασθενής είναι σε καλή στοματική στάση, θα προγραμματίσουμε το επόμενο ραντεβού του για έλεγχο σε έξι μήνες. Προχωρώντας προς τα εμπρός, τα ραντεβού γενικού ελέγχου δεν θα είναι τόσο μακρά όσο το πρώτο, επειδή δεν θα χρειαστεί να εκτελέσουμε τόσες εργασίες όπως πριν.
Φυσικά, εάν ανάμεσα στα ραντεβού προκύψει μια κατάσταση που βλάπτει το στόμα, επικοινωνήστε με το γραφείο μας. Συχνά προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό όταν οι ασθενείς γνωρίζουν ένα πρόβλημα αλλά περιμένουν έξι μήνες ή περισσότερο για να το θεραπεύσουν.